zaterdag 3 oktober 2009

Ierland heeft bevolking bang gemaakt

ROTTERDAM (ANP) - De Socialistische Partij (SP) hekelt de manier waarop Ierland het referendum over het nieuwe EU-verdrag heeft gehouden. ,,De bevolking is bang gemaakt: als ze niet zouden instemmen, zou de recessie er nog erger worden'', stelt Dennis de Jong, leider van de SP-delegatie in het Europarlement zaterdag. ,,Ik heb niet het idee dat de Ieren zelf nou zo blij zijn met het verdrag.''

vrijdag 2 oktober 2009

Bijna twee op drie Nederlanders tegen verhoging AOW-leeftijd

Uit onderzoek van NOVA blijkt dat een steeds groter percentage Nederlanders niet wil dat de AOW-leeftijd wordt verhoogd naar 67. Rond de twee op de drie mensen wil dat de AOW-leeftijd op 65 blijft. Agnes Kant: “Het kabinet moet wakker worden. Er is geen enkel draagvlak voor deze maatregel, zelfs de achterban van de PvdA en het CDA zijn in meerderheid tegen.”

Uit het onderzoek van NOVA blijkt ook dat de actiebereidheid onder mensen groot is. Twee op de tien mensen is bereid de straat op te gaan om te demonstreren, en zestig procent wil graag een petitie ondertekenen. Kant: “De SP heeft binnen een week 100.000 handtekeningen opgehaald, en dat zullen er nog veel meer worden als het kabinet niet afziet van de plannen. Wij zullen de komende tijd onze acties verder opvoeren. 65 blijft 65!”

woensdag 30 september 2009

Enquête binnenvaart: Schippers willen bodemtarieven

Agnes Kant en Kamerlid Emile Roemer presenteerden vandaag in Schipperscafé Promenade in Rotterdam de resultaten van het onderzoek dat deze zomer onder ruim 600 binnenvaartschippers is afgenomen. Hieruit blijkt dat de economische crisis keihard toeslaat en veel schippers grote financiële problemen hebben. Agnes Kant: “Schippers roepen massaal om ingrijpen om te voorkomen dat ze kopje onder gaan. Staatssecretaris Huizinga heeft zich steeds afzijdig gehouden, maar moet nu toch echt ingrijpen om deze belangrijke sector te behouden."

dinsdag 29 september 2009

'Een jaar na de crisis blijft veel te veel hetzelfde in de financiële sector'

"Een jaar na het begin van de financiële crisis blijft echte verandering in de financiële sector uit en dreigt de rekening voor de crisis bij de gewone burger te worden neergelegd." Dat stelt SP-Kamerlid Ewout Irrgang vandaag bij het begin van de Algemene Financiële Beschouwingen in de Tweede Kamer.

Blij met inzet vakbonden in SER-overleg

Agnes Kant is verheugd met inzet van de vakbonden in het SER-overleg. “De inzet van de bonden is dat het mogelijk blijft om met 65 te stoppen met werken, met behoud van de volwaardige AOW-uitkering. Hierin is de SP de bondgenoot van de vakbeweging.”

maandag 28 september 2009

‘Conceptvoorstel SER maakt dat oud en arm weer in één zin genoemd gaan worden’

Agnes Kant vindt het uitgelekte concept AOW-voorstel waarover de SER deze week over spreekt een slecht voorstel. “De AOW-leeftijd gaat ook in dit voorstel gewoon naar 67 jaar. Wie wil mag met 65 met AOW, maar krijgt dan wel een lagere uitkering. Dat is onacceptabel. Bij de invoering van de AOW werd gezegd: 'Oud en arm hoeven nooit meer in één zin gebruikt te worden.' Maar dat gaat wél gebeuren als dit voorstel doorgaat."


Volgens Kant moeten ouderen die door het voorstel onder het bijstandsniveau zakken hun hand moeten gaan ophouden bij de Bijstand. "Als dit voorstel wordt overgenomen, dan is dat het begin van het einde van de AOW en een onbezorgde oude dag voor de mensen die dat wel verdienen. Het is vernederend voor ouderen om die weg te gaan. Het is onbegrijpelijk als de vakbonden hiermee akkoord zouden gaan.”

“Op straat merken wij dat het enorm leeft onder de mensen. Velen vinden dat er niet getornd moet worden aan de AOW-leeftijd. Dit blijkt ook keer op keer uit de opiniepeilingen.”, aldus Kant. “De acties van de SP gaan dus op volle kracht door.”

De SP heeft in één week tijd via internet en op straat 100.000 handtekeningen opgehaald tegen de verhoging van de AOW-leeftijd. Het protestlied ’65 jaar (Trillend op mijn benen)’ is op internet inmiddels ruim 65.000 keer bekeken.

‘Conceptvoorstel SER treft ouderen met laagste inkomens’

Agnes Kant vindt het uitgelekte concept AOW-voorstel waarover de SER deze week mogelijk spreekt geen acceptabel alternatief voor de verhoging van de AOW-leeftijd. “De AOW-leeftijd gaat in dit voorstel gewoon naar 67 jaar. Wie wil mag met 65 met AOW, maar krijgt dan een lagere uitkering. Verlaging van de AOW-uitkering betekent dat ouderen hun hand moeten ophouden bij de bijstand. Het is vernederend voor ouderen om die weg te gaan. Het zou onbegrijpelijk zijn als de vakbonden hiermee akkoord zouden gaan.”

“Op straat merken wij dat het enorm leeft onder de mensen. Velen vinden dat er niet getornd moet worden aan de AOW-leeftijd. Dit blijkt ook keer op keer uit de opiniepeilingen.”, aldus Kant. “De acties van de SP gaan dus op volle kracht door.”

De SP heeft in één week tijd via internet en op straat 100.000 handtekeningen opgehaald tegen de verhoging van de AOW-leeftijd. Het protestlied ’65 jaar (Trillend op mijn benen)’ is op internet inmiddels ruim 65.000 keer bekeken.

zondag 27 september 2009

Leraren willen grens aan schoolgrootte

Twee op de drie leraren in het voortgezet onderwijs vinden dat er een maximale schoolgrootte moet komen. Dat is één van de uitkomsten uit het SP-onderzoek 'De leraar aan het woord' dat SP-fractievoorzitter Agnes Kant donderdagmiddag overhandigde aan minister Plasterk.

SP kamerlid Gesthuizen wil Nationale Investeringsbank

De SP wil dat het kabinet een Nationale Investeringsbank (NIB) opricht om met overheidsgaranties kredieten te verstrekken aan ondernemingen. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen heeft zaterdag een intiatiefnota met deze strekking ingediend. “Nu de banken ernstig in de problemen zijn geraakt en de economie in een diep dal zit, krijgen de meeste bedrijven nul op het rekest als zij om een lening vragen bij banken. Zelfs als het bedrijf gezond is. Een NIB kan deze problemen oplossen en daarmee de economie stimuleren.”

Van Gerven wil strenger toezicht op zorg

De Inspectie voor de Gezondheidszorg moet weer actief en dichterbij de zorg toezicht gaan houden. Dit stelt SP-Kamerlid Henk van Gerven donderdag voor aan minister Klink (Volksgezondheid). Van Gerven: “De Inspectie is uitgekleed en te veel op afstand gezet om de kwaliteit van de zorg te kunnen bewaken. Op dit moment controleren zorginstellingen zichzelf. De talloze incidenten van de afgelopen tijd bewijzen dat dit niet werkt en dat streng toezicht nodig is.”

SP Noord-Holland: afscheidsborrels goedkoper

De SP-Statenfractie in Noord-Holland wil dat afscheidsborrels van vertrekkende bestuurders voortaan maximaal 1000 euro kosten. Dat staat in een voorstel dat de fractie maandag indient, zo werd zondag bekendgemaakt.

‘Meer mogelijkheden vervolging bankiers bij wanbeleid’

De SP wil meer mogelijkheden om bankiers die financieel wanbeleid hebben gevoerd, strafrechtelijk te vervolgen. SP-Kamerlid Ewout Irrgang zal dat dinsdag voorstellen bij de Algemene Financiële Beschouwingen. Irrgang: “Als je de hele samenleving dupeert, dan ligt er een taak voor het openbaar ministerie. Het is onverteerbaar dat bankiers die hun banken naar de afgrond hebben geleid, zich terugtrekken in een huisje bij de Vecht terwijl werknemers, aandeelhouders, en belastingbetalers berooid achter blijven.”


SP-Kamerlid Jan de Wit diende begin dit jaar al een motie in om te onderzoeken of de mogelijkheden voor strafrechtelijke vervolging bij financieel wanbeleid konden worden uitgebreid. Minister Hirsch Ballin stuurde naar aanleiding daarvan echter slechts een brief met een opsomming van de bestaande mogelijkheden en onmogelijkheden. Irrgang: "Daaruit bleek dat er vooral heel veel niet kon. Het voeren van financieel wanbeleid is wat de SP betreft zo ernstig dat dit een plaats in het wetboek van strafrecht verdient."

Balkenende wil niet meer regeren


“Hoe haalt u het in uw hoofd om met de toestanden die we hebben in de verpleegtehuizen en de thuiszorg, uitgerekend daarop te bezuinigen”, aldus SP-fractievoorzitter Agnes Kant tegen Minister-president Balkenende woensdagmiddag tijdens de tweede dag van de algemene beschouwingen.

“Dit kabinet maakt de verkeerde keuzes. U had bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een bezuiniging op de hypotheekrenteaftrek. Maar u pakt de verpleeghuizen. De mensen die niet meer buiten komen, onvoldoende zorg krijgen en die niet op tijd te eten krijgen.”, aldus Kant.

Crisis bestrijden en investeren in publieke sector


Den Haag
In de tegenbegroting van de SP ligt de nadruk op het bestrijden van de crisis en investeren in de publieke sector. Dat gebeurt vooral door een extra stimuleringspakket van 2 miljard euro in onder andere woningbouw en duurzame energie, die de economie een oppepper moet geven.

Naast het stimuleringspakket wil de SP volgend jaar een kleine 6 miljard euro extra investeren in de publieke sector en financiert dat met ruim 5 miljard euro aan besparingen en een lastenverzwaring voor hogere inkomens en het bedrijfsleven van een kleine 1 miljard euro.

De aow is helemaal niet onbetaalbaar


Den Haag
Het kabinet misbruikt de crisis om een sociale verworvenheid om zeep te helpen.
De AOW-leeftijd. De SP zegt: 65 blijft 65. En met ons vele Nederlanders. Nederlandse burgers die zijn voorgelogen door CDA, PvdA en ChristenUnie. Dat noemen we kiezersbedrog. Of moet ik eigenlijk zeggen: crisisbedrog?" Dit zei Agnes Kant dinsdagochtend tijdens de algemene beschouwingen. De SP-fractievoorzitter gaf tevens aan dat de verhoging van de AOW-leeftijd -in tegenstelling tot wat het kabinet beweert- onnodig is.

Agnes Kant op bezoek bij de Groninger Politie


SP-fractievoorzitter Agnes Kant heeft donderdag de Groninger politie bezocht. Uit onderzoek van de SP blijkt blijkt dat 71 procent van de wijkagenten vindt dat zij onvoldoende tijd heeft om in de buurt aanwezig te zijn.


Kant: “Mensen willen meer blauw op straat, maar helaas komt daar nog steeds weinig van terecht. Terwijl de oplossing voor de hand ligt: met minder formuliertjes en minder controle kunnen agenten vaker op straat zijn. Als dat ook nog via kleinschalige politieposten in de wijk gebeurt, waar de SP al lange tijd voor pleit, dan kunnen we de buurten echt veiliger maken.” In Groningen valt het volgens Kant nog relatief mee: "Hier hebben ze in tegenstelling tot in andere streken van het land nog relatief veel politieposten. Het probleem van een tekort aan agenten speelt overal, dus ook in Groningen."

Uit het onderzoek blijkt dat 91 procent van de politieagenten vindt dat politici beslissingen nemen zonder kennis te hebben van de problemen op de werkvloer. Kant: “Dat ook minister te Horst geen idee heeft blijkt wel uit haar plannen om de komende jaren honderden miljoenen euro te bezuinigen. Dit leidt ongetwijfeld tot nog minder aanwezigheid van agenten op straat en in de buurten.”