zondag 27 september 2009

SP kamerlid Gesthuizen wil Nationale Investeringsbank

De SP wil dat het kabinet een Nationale Investeringsbank (NIB) opricht om met overheidsgaranties kredieten te verstrekken aan ondernemingen. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen heeft zaterdag een intiatiefnota met deze strekking ingediend. “Nu de banken ernstig in de problemen zijn geraakt en de economie in een diep dal zit, krijgen de meeste bedrijven nul op het rekest als zij om een lening vragen bij banken. Zelfs als het bedrijf gezond is. Een NIB kan deze problemen oplossen en daarmee de economie stimuleren.”


Volgens Gesthuizen zal een mogelijk pril herstel van de economie niet door kunnen zetten als er niet snel iets verandert aan de gestokte kredietverlening aan bedrijven. “De kredietverlening moet op gang komen, anders klimt de economie niet uit het dal. Er zullen ons de komende maanden nog zware klappen te wachten staan in de vorm van ontslagen en faillissementen. Als deze negatieve spiraal ook nog eens gevoed wordt door een verstopt financieel systeem, zal de crisis verergeren.”

Nederland had tot 1999 een NIB. Deze bank, die door het kabinet Kok werd geprivatiseerd, verstrekte ruim vijftig jaar lang kredieten aan bedrijven die in principe gezond waren maar even door een moeilijke tijd heen moesten. Gesthuizen: “Maar ook buiten crisistijd heeft een investeringsbank een belangrijke taak. Denk aan projecten die weliswaar kansrijk zijn, maar waarvoor een lange adem nodig is. Met name projecten op bijvoorbeeld het gebied van duurzame energie kunnen een enorm lange terugverdientijd hebben. Private kredietverstrekkers willen daar vaak niet aan beginnen. Daar kan een Nationale Investeringsbank zorgen voor langlopend krediet met staatsgarantie.”

De oude NIB heeft in haar bestaansjaren goed gedraaid. De verliezen bleven zeer beperkt en de gevolgen voor de economie waren zeer positief. In het voorstel van de SP is de rente die ondernemers aan de bank moeten betalen verhoogd met een opslag, waardoor het risico voor de Staat wordt afgedekt. De oprichtingskosten van de bank -120 miljoen euro- worden ook door deze opslag terugverdiend. In totaal kan de nieuwe NIB voor maximaal 1,5 miljard euro krediet gaan verstrekken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten