zondag 27 september 2009

‘Meer mogelijkheden vervolging bankiers bij wanbeleid’

De SP wil meer mogelijkheden om bankiers die financieel wanbeleid hebben gevoerd, strafrechtelijk te vervolgen. SP-Kamerlid Ewout Irrgang zal dat dinsdag voorstellen bij de Algemene Financiële Beschouwingen. Irrgang: “Als je de hele samenleving dupeert, dan ligt er een taak voor het openbaar ministerie. Het is onverteerbaar dat bankiers die hun banken naar de afgrond hebben geleid, zich terugtrekken in een huisje bij de Vecht terwijl werknemers, aandeelhouders, en belastingbetalers berooid achter blijven.”


SP-Kamerlid Jan de Wit diende begin dit jaar al een motie in om te onderzoeken of de mogelijkheden voor strafrechtelijke vervolging bij financieel wanbeleid konden worden uitgebreid. Minister Hirsch Ballin stuurde naar aanleiding daarvan echter slechts een brief met een opsomming van de bestaande mogelijkheden en onmogelijkheden. Irrgang: "Daaruit bleek dat er vooral heel veel niet kon. Het voeren van financieel wanbeleid is wat de SP betreft zo ernstig dat dit een plaats in het wetboek van strafrecht verdient."

Financieel wanbeleid maakt niet alleen directe slachtoffers, zoals de mensen die geld kwijt zijn of financiële schade voor de staat, maar door bepaalde handelingen wordt het vertrouwen in het hele financiële stelsel aangetast. De hele samenleving wordt gedupeerd. Irrgang: "Ook ziet de SP mogelijkheden om de persoonlijke aansprakelijkheid van bestuurders uit te breiden zodat bankiers die er een potje van maken ook in die zin niet buiten schot blijven. Zo'n aansprakelijkheid zorgt niet enkel voor gerechtigheid, maar laat bestuurders wel drie keer nadenken voordat zij weer waardeloze financiële producten kopen zonder er iets vanaf te weten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten