vrijdag 16 oktober 2009

Poppe dwingt staatssecretaris tot spoedige oplossing in PX-10-kwestie

Staatssecretaris de Vries van Defensie moet zo spoedig mogelijk duidelijkheid bieden aan alle oud-defensiemedewerkers die hebben gewerkt met het gevaarlijke reinigingsmiddel PX-10.

Ook moet aan mensen die ernstig ziek zijn een voorschot op de schadevergoeding worden uitgekeerd. Deze voorstellen van SP-Tweede Kamerlid Poppe werden donderdagavond door een meerderheid van de Tweede Kamer aangenomen.

donderdag 15 oktober 2009

Europa bemoeit zich teveel met Nederlands strafrecht

Arda GerkensDe invloed van de Europese Unie op het Nederlandse strafrecht wordt steeds groter. Dat constateert Arda Gerkens, die de minister van Justitie oproept kritischer te zijn op voorstellen vanuit Europa die het Nederlands strafrecht direct raken.

“De SP is voor Europese samenwerking om grensoverschrijdende criminaliteit aan te pakken. Europa moet echter niet voorschrijven wat een strafbaar feit is, of wat de hoogte van de straf is. Dat is gewoon een Nederlandse aangelegenheid.”

een armoedig plan dat armoe brengt oorlogsverklaring aan Nederland

Agnes Kant
Demonstratie tegen verhoging AOW-leeftijd Shell Pernis
 
Het plan van PvdA, CDA en CU om de AOW-leeftijd naar 67 verhogen is onacceptabel. Het plan is onrechtvaardig, onuitvoerbaar en leidt tot armoede.

Er is totaal geen draagvlak voor dit plan, niet bij de mensen in het land, niet bij de vakbonden en niet bij de middelgrote en kleine bedrijven. We worden belazerd. Het plan is asociaal en moet van tafel. Wij zijn voor het plan ‘Drees’. In al zijn eenvoud is dat nog altijd de beste manier om ouderen in een beschaafd land de rust te gunnen waar ze recht op hebben.’ Aldus SP-fractievoorzitter Agnes Kant.

‘Bankbestuurders én overheid schuldig aan ondergang DSB’

Ewout IrrgangVolgens SP-Kamerlid Ewout Irrgang is de belangrijkste oorzaak van het debacle van DSB de werkwijze van de Dirk Scheringa Bank zelf. Hij zei dit donderdagochtend tijdens het debat over de ondergang van de bank.

Irrgang: ”De bank lokte mensen met agressieve en misleidende leenreclames en schijnbaar lage rentes. Daarnaast werden mensen door middel van halve of hele koppelverkoop peperdure koopsompolissen aangesmeerd met provisies tot 94%. Dat leidde dit jaar tot een opstand van gedupeerde klanten die door DSB veel te lang werd genegeerd. Dit werd de bank uiteindelijk fataal.”

woensdag 14 oktober 2009

"Regering zet parlement half jaar buitenspel"

De regering zet het parlement een half jaar buitenspel bij het nagaan hoe we de gevolgen van de crisis te boven komen. Het kabinet laat tussen nu en mei 2010 19 ambtenaren-commissies zoeken naar mogelijkheden om het land weer op orde te brengen. Tot dan gaat het debat met het parlement op slot. SP-senator Tiny Kox noemt die aanpak onverstandig en gevaarlijk: “In crisistijd hebben we juist behoefte aan méér betrokkenheid van de volksvertegenwoordiging bij het bedenken van nieuw beleid. Crisisbeleid vraagt niet om minder maar meer democratie.”

Eindelijk lijst risicoproducten kinderarbeid

Na aandringen van de SP en de ChristenUnie zal staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken een lijst maken waarop alle producten staan waarbij sprake kan zijn van een groot risico op vervaardiging door kinderarbeid.

Verhagen te slap over dreigende executie Iraniërs

Kamerlid Harry van Bommel wil dat minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) verdergaande actie onderneemt tegen de dreigende executie van drie Iraniërs die deze zomer demonstreerden tegen het regime van Iran. Verhagen wil er samen met zijn Europese collega’s op aandringen dat het vonnis wordt herzien, maar Van Bommel vindt deze reactie veel te slap.

Van Bommel: ”Protest in Europees verband is niet genoeg. Nederland moet ook de eigen kanalen benutten. Er is sprake van een escalatie van de politieke onderdrukking in Iran en daar moet met zwaardere diplomatieke middelen op worden gereageerd. De minister moet de hoogste diplomaat van Iran in Den Haag ontbieden. Verder zou het goed zijn als de Nederlandse ambassade in Teheran als waarnemer aanwezig is bij de processen tegen de demonstranten. Nu is er nauwelijks onafhankelijke waarneming in Iran.”

dinsdag 13 oktober 2009

Balkenende: treed op, of treed af !

Dinsdag debatteert de Eerste Kamer met de regering over de begroting voor 2010. In de Tweede Kamer lag premier Balkenende onder zwaar vuur van de oppositie. Hij erkende die dag niet in vorm te zijn geweest. Daarop inspelend, zei SP-senator Tiny Kox dat het niet gaat om de vorm van de dag maar om de kwaliteit van het hele team Balkenende-4.


Het heeft er volgens Kox de schijn van dat het spelconcept van de regering niet past in de huidige crisis. “Balkenende-4 is een aaneenschakeling van foute passes, mislukte tackles, weinig goals en de bal de tribune in om tijd te rekken. Het onderling vertrouwen van de spelers lijkt zoek en er wordt zoveel gelekt over onrust in het team, dat de aanvoerder van ‘verrotting’ spreekt. Ziet de premier met ons dat door zoveel gedoe en zo weinig prestaties het vertrouwen van de supporters zienderogen zakt?”

maandag 12 oktober 2009

Toezicht overheid bij DSB heeft tekortgeschoten

'De eerst verantwoordelijke voor de problemen van DSB is Dirk Scheringa zelf, maar ook de overheid heeft schuld door het toestaan van tophypotheken en absurde koopsomprovicies bij DSB.' Dat zegt SP-Kamerlid Ewout Irrgang nu de De Nederlandse Bank DSB-bank onder curatele heeft gesteld. Irrgang heeft een debat met minister Bos aangevraagd.