maandag 19 oktober 2009

Ook gewoon belasting voor multinationals

SP Kamerlid Farshad Bashir hoopt dat de uitzending van Zembla zondagavond eindelijk leidt tot een normale bijdrage van in Nederland gevestigde multinationals aan de schatkist.

De vakgroep fiscaal recht van de Universiteit Utrecht heeft op verzoek van het televisieprogramma Zembla berekend dat de multinationals 16 miljard euro te weinig belasting betalen. “De burger betaalt normaal belasting, het MKB betaalt normaal belasting, maar multinationals nauwelijks. Voor hen is het hier een paradijs. Goede voorzieningen zonder er iets voor hoeven te betalen. Dat moet stoppen, zeker nu we met zijn allen de broekriem moeten aantrekken.”
Bashir eist maatregelen en heeft een debat aangevraagd met staatssecretaris De Jager.

Het is allang geen geheim meer dat Nederland een belastingparadijs is voor multinationals. Al in het najaar van 2006 kwam er een rapport uit van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen waaruit bleek dat Nederland een paradijs is voor multinationals die zo min mogelijk belasting willen betalen. Even later berekende het in belastingen gespecialiseerde blad Vakstudienieuws dat internationale bedrijven door de Wet Werken aan winst voldoende mogelijkheden hebben om hun effectieve belastingdruk tot bijna het nulpunt te doen dalen.

Bashir: “Multinationals zijn door opeenvolgende kabinetten Balkenende steeds meer op profiteurs gaan lijken. Ze kregen steeds meer voordeel. Het bijna niet betalen van belastingen door multinationals kost een gemiddeld huishouden jaarlijks 2200 euro.” De SP stelt de kwestie al jaren aan de orde bij staatssecretaris De Jager, maar een toegezegd onderzoek is steeds weer uitgesteld

Geen opmerkingen:

Een reactie posten