donderdag 22 oktober 2009

'Geen actie, dan geen Oranjeberaad meer'

"Als er concrete punten kunnen worden bereikt, blijven wij. Als het een praatgroepje blijkt, dan hebben we er niets te zoeken."

Aldus Dennis de Jong, delegatieleider van de SP in het Europees Parlement over het eerste Oranjeberaad.

Het Oranjeberaad is een initiatief van het CDA waar alle Nederlandse Europarlementariers overleggen om te zien of er punten zijn waar gezamenlijk actie op kan worden genomen. Dennis de Jong zag zijn kans schoon om het maandelijkse verhuiscircus van Brussel naar Straatsburg aan de kaak te stellen dat zo'n 200 miljoen per jaar kost.

Het circus wil maar niet stoppen omdat de Fransen bang zijn dat Straatsburg zijn werkgelegenheid verliest. De Jong stelde het Oranjeberaad daarom voor gezamenlijk het alternatief op tafel te leggen dat het hoofdkwartier van de NAVO naar Straatsburg verhuist. De Jong: "Een logische oplossing die een einde maakt aan deze idioterie. Toch wilden enkele partijen wilden vasthouden aan Brussel als hoofdkwartier van de NAVO zonder zelf met een alternatief te komen."

Een ander voorstel van De Jong betreft de Brusselse expertcomités. Deze machtige expertcomités vergaderen in beslotenheid en anonimiteit en bestaan voor het grootste deel uit vertegenwoordigers van de grote bedrijven. De SP stelt voor om bij de Europese Commissie het Nederlandse Poldermodel als alternatief aan te bieden. De Jong: "Je legt daarmee de macht van grote bedrijven via deze schimmige lobbypraktijken aan banden en geeft tegelijkertijd een stem aan andere belangen zoals die van werknemers en het Midden en Klein Bedrijf." Op 16 december vindt de volgende bijeenkomst plaats waar verder wordt gesproken over de SP voorstellen


Dennis de Jong (1955) is sinds juni 2009 leider van de SP-vertegenwoordiging in het Europees Parlement. "De rode draad door mijn maatschappelijke leven? Opkomen voor mensen in verdrukking." Migratie, mensenrechten en corruptiebestrijding komen dan ook vaak terug in zijn cv van vijf kantjes...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten