donderdag 22 oktober 2009

‘Geen riskante operaties in privéklinieken’

Kamerlid Henk van Gerven vindt dat privéklinieken onmiddellijk moeten stoppen met riskante operaties. Hij zegt dit naar aanleiding van een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Daaruit blijkt dat privéklinieken patiënten niet goed onderzoeken voor een operatie. Van Gerven: “Het is onacceptabel dat patiënten in meer dan de helft van de klinieken niet goed lichamelijk worden onderzocht voor een operatie. Wanneer dit in reguliere ziekenhuizen zou gebeuren zou de wereld op zijn kop staan.”


Volgens de Inspectie worden in een tiental klinieken ook te grote operaties verricht met alle risico’s van dien. Van Gerven: “De Inspectie constateert een heleboel zaken die niet in de haak zijn, maar doet vooralsnog niets. Ik wil dat minister Klink orde op zaken stelt.”

Het SP-Kamerlid noemt als voorbeeld privékliniek de Blaak in Rotterdam. De kliniek voert moeilijke vetschortoperaties uit. Bij deze operatie wordt bij mensen die enorm zijn afgevallen overtollig huid en vetweefsel weggehaald. Deze operaties horen volgens de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie alleen maar verricht te worden door plastisch chirurgen in ziekenhuizen, vanwege de kans op complicaties zoals infecties. In de Blaak worden deze operaties in dagbehandeling gedaan door artsen die geen plastisch chirurg zijn.

Opmerkelijk is dat deze kliniek vanwege reclamedoeleinden gratis vetschortoperaties aanbiedt als deze mogen worden uitgezonden in het RTL-programma ‘Naar de Kliniek’. Van Gerven: “De commercie krijgt hier voorrang boven de veiligheid en gezondheid van mensen. Het gedrag van deze artsen is niet goed te praten. Bovendien wreekt zich hier dat de vetschortoperaties uit het ziektekostenpakket zijn gehaald zodat mensen zich noodgedwongen laten behandelen in de goedkopere, maar minder veilige privéklinieken.”

Al eerder heeft de SP gepleit voor de invoering van een vergunningstelsel voor privéklinieken en aanpassing van de wet. Hiermee moet geregeld worden dat alleen plastisch chirurgen plastisch chirurgische ingrepen mogen verrichten. Van Gerven: “Mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat de zorg in een privékliniek net zo veilig is als in de ziekenhuizen. Dat vereist goed toezicht en een overheid die niet wegkijkt, maar optreedt nu dat nodig is.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten