donderdag 15 oktober 2009

‘Bankbestuurders én overheid schuldig aan ondergang DSB’

Ewout IrrgangVolgens SP-Kamerlid Ewout Irrgang is de belangrijkste oorzaak van het debacle van DSB de werkwijze van de Dirk Scheringa Bank zelf. Hij zei dit donderdagochtend tijdens het debat over de ondergang van de bank.

Irrgang: ”De bank lokte mensen met agressieve en misleidende leenreclames en schijnbaar lage rentes. Daarnaast werden mensen door middel van halve of hele koppelverkoop peperdure koopsompolissen aangesmeerd met provisies tot 94%. Dat leidde dit jaar tot een opstand van gedupeerde klanten die door DSB veel te lang werd genegeerd. Dit werd de bank uiteindelijk fataal.”

Volgens het SP-Kamerlid gaat de overheid echter ook niet vrijuit. “Tophypotheken worden nu pas verboden, waar dat natuurlijk al veel eerder had moeten gebeuren. Een meerderheid in de Tweede Kamer liet dat jarenlang op zijn beloop en vertrouwde liever op zelfregulering van de banken. Slappe codes waar de DSB bank van mocht afwijken als het dat wilde. En dat deed het ook massaal.”

Daarnaast pleitte Irrang voor het snel oplossen van de problemen van de gedupeerden van DSB. “Minister Bos moet samen met de curatoren van de bank deze problemen zo snel mogelijk oplossen. Anders moeten deze mensen allemaal individueel een claim indienen bij de rechtbank. Hierdoor zijn zij wederom een prooi voor mensen die snel geld willen verdienen, zoals bijvoorbeeld advocatenkantoren die nu al massaal gedupeerden oproepen zich bij hen te melden.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten