maandag 2 november 2009

Transportverbod voor geitenhouders om verspreiding Q koorts in te dammen

Er moet onmiddellijk een verbod op het transport van dieren door geitenhouders komen. Dit bepleit SP-Kamerlid Henk van Gerven nu het steeds duidelijker wordt dat dierentransport mede verantwoordelijk is voor de verspreiding van Q koorts onder de bedrijven van geitenhouders.

Inmiddels zijn 80 van de 360 bedrijven besmet. Het algehele verbod dient van kracht te blijven totdat volstrekt duidelijk is welke bedrijven wel en niet besmet zijn. Van Gerven: "Het kabinet loopt tot nu toe achter de feiten aan, zodat de besmetting zich sinds 2007 steeds verder heeft kunnen uitbreiden. Naast vaccinatie zijn nieuwe harde maatregelen dringend nodig om te voorkomen dat het in 2010 verder uit de hand loopt."


Komende dinsdag wil de SP minister Verburg van Landbouw en minister Klink van Volksgezondheid aan de tand voelen. Henk van Gerven: "Tot nu toe lijken bij het kabinet vooral de economische belangen voorrang te krijgen boven de belangen van volksgezondheid. Dat kan zo niet langer."

De gevolgen van Q-koorts besmetting bij mensen veroorzaakt door een besmetting met de coxiella bacterie kunnen ernstig zijn. De ziekte zich heeft zich snel verspreid van 170 gevallen in 2007 naar 2200 mensen die 2009 een besmetting hebben opgelopen. Een aantal houdt na een longonsteking langdurige vermoeidheidsklachten. Inmiddels zijn zes mensen aan de ziekte overleden en hebben een tiental mensen hartklepaandoeningen opgelopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten